Велико Търново – градът държава на българския дух

Градът-държава на българския дух

Велико Търново е вечната и сакрална столица на България. Ако има един град в родината, където като длан може да бъде видяна цялата българска история с нейното величие и драматизъм - това е Велико Търново.
Наричан някога от пътешественици и хронисти Втори Рим и Трети Константинопол, днес Велико Търново е не само исторически център, той е жив, динамичен и модерен град.
Това е единственото място, на което се намират най-значимите паметници и знаци, трасиращи пътя на българския народ в периодите на неговия възход и страдание.
Велико Търново е градът, който е бил държава на българския дух в страшните и тъмни векове, когато ние, българите, не сме имали своя държава.
Старопрестолният град пази спомена и основанията ни и днес да се чувстваме равноправни членове на културното и духовното пространство, наречено Европа.
Крепостта Царевец, Балдуиновата кула и хълмът Света гора пазят спомена за нашите славни предшественици, които с меч и слово са извоювали мястото ни в европейската история. В крепостта още отекват стъпките и гласовете на най-великите владетели на Втората българска държава, книжовниците и духовниците, духът на Свети патриарх Евтимий - небесен застъпник и закрилник на българите.
Стрехите на възрожденските къщи се целуват над тесните и стръмни улички, изпълнени с млади хора, художници и туристи. Всички те се опитват да почувстват духа на Велико Търново.
Моят град не може да бъде разбран, той трябва да бъде почувстван. Той очаква от теб да му дадеш своята безпрекословна любов и е готов да ти открие съкровените си тайни, да ти разкаже легендите си за смели царе и боляри, за монаси и книжовници, пренесли жив българския дух през бурите на историята.
Велико Търново приласкава всеки, който е дошъл да го посети или се е оказал случайно тук. През пролетта и лятото водопад от цветя, изливащ се от терасите на старите къщи, изпълва очите ти. Зографите и резбарите на Самоводската чаршия са готови да направят за теб уникален сувенир с невероятно сръчните си ръце. Нина прави в грънчарницата съдове, които не просто са произведение на изкуството, тя замесва в глината парченца от душата си - за това нейните керамични съдове звънтят като камбана! В шекерджийницата Нели ще ти направи кафе на бял пясък и ще ти предложи сладкиш, за чието съществуване не си предполагал.
Прекрасните и шумни компании на студенти от двата университета на Велико Търново изпълват улиците, площадите и заведенията в града. Събират се в подножието на величествения паметник на Асеневци и празнуват заедно. Прекрасните амбициозни млади хора от ВТУ "Св.Св.Кирил и Методий" всяка година се чувстват предизвикани и се състезават за първата Академична награда, давана в България от общината. Левовата равностойност на 5000 евро вече даде старт в кариерата на първите носители на тази награда.
Велико Търново е град, който можеш да харесваш или не, но със сигурност не може да те остави равнодушен. Тук ще се почувстваш у дома си, ограден от непознати, но дружелюбно настроени хора, които се отнасят с теб като с приятел.
Велико Търново е дарен от Бога и от съдбата с невероятно красива природа и изключително богато културно-историческо наследство. Най-голямото съкровище на моя град са хората. Те са наричани по-скоро от другите "боляри", иначе те мислят себе си като хора, които имат мисия - да съхранят и пренесат в бъдното онова, което ни кара да се чувстваме горди, когато гледаме как се развява огромният трибагреник върху основите на българските владетели, поставили България на картата на Европа преди векове!

Bookmark and Share