География на Холандия

География на Холандия

1.Общи данни за държавата

Холандия или Нидерландия (Nederland на холандски) е европейската част на Кралство Нидерландия, което включва още Холандските Антили и Аруба. Тя е конституционна монархия с парламентарна демокрация. Намира се в северозападна Европа и граничи със Северно море на Север и Запад, Белгия на Юг и Германия на Изток.

Площ: 41 526 км?

Население (брой): 16 150 511

Столица: Амстердам

Официален език: нидерландски и фризийски

Религия: католици (40 %), протестанти (30 %)

Официален празник: 30 април

Независимост: 80-годишна война

Обявена: 26 юли 1581

Призната: 1648

Парична единица: Евро, Преди 1999 - гулден

 

2.Административно деление:

Нидерландия е разделена на 12 административни района, наречени провинции:

1. Гронинген (провинция) (Groningen) — на Североизток, столица Гронинген;

2. Фризия (Friesland) — на Север, столица Леуарден;

3. Дренте (Drenthe) — на Североизток, южно от Гронинген, столица Асен;

4. Оверейсел (Overijssel) — на Изток, южно от Дренте, столица Зволе;

5. Флеволандия (Flevoland) — в средата, в морето Ейселмер, столица Лелистад;

6. Гелдерландия (Gelderland) — източно в средата, южно от Оверейсел, столица Арнем;

7. Утрехт (Utrecht) — в средата, столица Утрехт;

8. Северна Холандия (Noord-Holland) — на Северозапад, столица Харлем;

9. Южна Холандия (Zuid-Holland) — в средата на Запад, южно от Северна Холандия, столица Хага;

10. Зеландия (Zeeland) — на Югозапад, столица Миделбург;

11. Северен Брабант (Noord Brabant) — на Юг, столица 'с-Хертогенбос (Ден Бос);

12. Лимбург (Limburg) — на Югоизток, навлизаща в Белгия, столица Маастрихт.

Всички провинции са разделени на общини, общо 483 на брой (до 2004 — 489). Виж Общини в Холандия и Градове в Холандия. Няколко острова в Карибско море са зависими от Холандия: Холандски Антили, група от пет острова, и Аруба, принадлежала преди към Антилите.

3.Държавно устройство:

Холандия е конституционна монархия от 1815 г., след като преди това е била република от 1581 до 1806 г. (от 1806 до 1815 г. е окупирана от Франция). Държавен глава от 1980 г. е кралица Беатрикс Оранска-Насау (Oranje-Nassau). Формално тя назначава министерския съвет. На практика, след като излязат резултатите от изборите за парламент, се формира коалиционно правителство (процес, който може да продължи няколко месеца), след което правителството, сформирано по този начин, се назначава официално от кралицата. Глава на правителството е министър-председателят или министър-президент, който обикновено също е водач на най-добре представилата се на изборите партия и като такъв е натоварен от Короната със задачата да състави правителството. Парламентът се състои от две камари. Избори за 150-те членове на долната камара (Втора камара) се провеждат на всеки четири години или по-рано, ако Втората камара гласува недоверие на правителството. Не толкова важният Сенат (Първа камара) се избира на всеки четири години след провинциалните избори от новоизбраните членове на провинциалните парламенти. Първата и Втората камари заедно се наричат Генерални щати.

Държавният съвет се състои от държавния глава, престолонаследника след достигане на пълнолетие (18 години) и различни съветници-експерти в областта на политиката, законодателството и администрацията, назначени от Короната, държавния глава или министрите. Политолозите разглеждат Холандия като класически пример за съобщностна (консоциационна) държава.

 

4.Население:

Холандия е една от най-гъсто населените страни в света с повече от 400 жители на квадратен километър. Има два официални езика — нидерландски (холандски) и фризийски, и двата от групата на германските езици. Фризийският е регионален език за северната провинция Фризия и е много близък до английския. Освен нидерландски и фризийски, на Север се говорят няколко долносаксонски диалекта, които не са официално признати. В граничните райони на Юг нидерландският преминава в други разновидности на долнофранконски и германски, които не винаги могат да се класифицират най-добре като нидерландски, най-често западнофламандски и немски. Основни религии са католицизма (18% през 1999 г.) и протестантството (15%). Около 63% от нидерландците считат себе си за принадлежащи към някоя църква. Частта от страната, намираща се на Юг от трите реки е (или е била) основно католическа, а северната част — протестантска (предимно от Нидерландската реформирана църква).

Холандците са известни като толерантни хора. Представата за тях в чужбина се базира основно на търговията, лалетата, вятърните мелници, дървените обувки, сиренето и делфтския порцелан. По-наскоро либералната политика по отношение на леките наркотици, проституцията, хомосексуалните бракове и евтаназията привличат вниманието в международен мащаб; Амстердам е известен в чужбина като град, където всичко е позволено.

 

5.Стопанство:

Холандия има процъфтяваща и отворена икономика, ролята на държавата в която ограничена с успех от 80-те години на XX век. В областта на промишлеността преобладават хранително-вкусова промишленост и химическата промишленост, нефтопреработването и електротехническата и електронната примишленост. Високо механизиран селскостопански сектор, в който работи само 4% от работната сила, осигурява големи излишъци за хранително-вкусовата промишленост и за износ. Холандия е трета в света по стойност на изнесените селскостопански продукти след САЩ и Франция. Проблемът за обществените разходи и стагнацията на нарастването на пазара на работна сила е адресиран в Холандия много преди нейните европейски партньорки. Като основополагащ член на монетарният съюз на еврото, Холандия заменя своята валута — гулден, на 1 януари 1999, заедно с другите приели общата европейска валута, с истинските евромонети и банкноти на 1 януари 2002.

 

6.История:

При управлението на Карл V, император на Свещената Римска Империя и крал на Испания, районът е част от Седемнадесетте провинции на Нидерландия, които включват и по-голямата част от съвременна Белгия, съвременен Люксембург и малки части от съвременните Франция и Германия. През 1568 г. започва "80-годишната война" за независимост срещу испанския крал Филип II, син на император Карл V. През 1579 г. северната част от Седемнадесетте провинции се обявяват за независими и се обединяват в Утрехтската уния, което се смята за начало на днешната държава Нидерландия. Но едва с края на "80-годишната война" през 1648 г. тя получава формална независимост от крал Филип IV и под името Република на седемте обединени Ниски земи постепенно става една от главните морски и икономически сили на XVII век. През тази епоха, наричана Златен век на Холандия, холандците образуват колонии и търговски станции по целия свят. Бившите колонии Холандски Антили и Аруба понастоящем имат статут на автономни области. Индонезия обявява своята независимост през 1945 г. и тя е призната през 1949 г. след няколкогодишна война за независимост и вследствие на силен международен натиск. Едва на 16 август 2005 г. холандското правителство признава 1945 г. като година на получаване на независимост на Индонезия и изразява разкаяние за жервите на Индонезия от войната за независимост. Суринам получава независимост през 1975 г. След присъеднияването й към Френската империя при Наполеон през 1815 г. е образувано Кралство Нидерландия, включващо и днешните Белгия и Люксембург. Белгийците скоро получават независимост (1830 г.). Люксембург е под нидерландско господство, но се отделя след смъртта на крал Вилхелм III. През XIX век Холандия се индустриализира по-бавно в сравнение със съседите си. Останала неутрална през Първата световна война, Холандия е окупирана от Нацистка Германия през май 1940 г. за да бъде напълно освободена едва през 1945 г.След войната нидерландската икономика отново просперира като член на икономическия съюз Бенелюкс. През 1951 г. страната става съоснователка на Европейската общност за въглища и стомана (заедно с Белгия, Западна Германия, Италия, Люксембург и Франция), през 1957 г. е съоснователка на Европейската икономическа общност и Евратом, които впоследствие стават съставни части на Европейския съюз в настоящия му вид при подписването на Договора за Европейски съюз в Маастрихт през 1992 г.

Холандия е член-основател на НАТО през 1949 г.

1955 - членка на Западноевропейския съюз.

1980 - кралица Юлиана абдикира в полза на дъщеря си Беатрикс II.

1982 - християн-демократът Р. Люберс е избран за министър-председател и създава коалиция на десния център.

1994 - министър-председател е В. Кок, преизбран 1998.

 

7.Природа:

Забележителна черта на Холандия е нейната равнинност. Около половината от територията е на по-малко от 1 метър над морското равнище, а големи части са всъщност под морското равнище (виж карта, показваща тези области). Най-високата част, Фаалсерберг (Vaalserberg), намираща се в най-южната точка на страната, е висока 321 метра. Много ниски области са предпазени от диги и морски стени. Части от Холандия, например почти цялата провинция Флеволандия, са пресушени от морето — тези области се наричат полдери. Страната е разделена на две основни части от три реки — Рейн, Ваал и Маас. Съществуват известни различия в холандския език, който се говори на север и на юг от тези големи реки.

Преобладаващата посока на вятъра в Холандия е югозападна, което води до умерено-морски климат с хладни лета и меки зими.

 

8.Култура:

В холандската история има много велики художници. XVII век, в който холандската република процъфтява, е векът на холандските майстори, между които Рембранд ван Райн, Йоханес Вермеер, Ян Стеен и много други. Знаменити холандски художници от XIX и XX век са Винсент ван Гог, Пит Мондриан. Морис Есхер е известен график. Известен с лоша слава е фалшификаторът Хан ван Мейхерен. Холандия е страната на философите Еразъм Ротердамски и Бенедикт (Барух) Спиноза. Всички важни дела на Рене Декарт са извършени в Холандия. През Златния век холандската литература също процъфтява, с Йоост ван дер Вондел и П. К. Хоофт като най-известни имена. Важни автори от XX век са Хари Мюлиш, Ян Волкерс, Симон Вестдайк, Кеес Нотебоом, Херард ван Реве и Вилем Фредерик Херманс. Дневникът на Ане Франк („Задната къща“) също е написан в Холандия.

Bookmark and Share