Диспепсия

Диспепсия

Смутено храносмилане. У възрастните - предимно поради недостиг на храносмилателни ензими и промени в чревната микрофлора (дисбактериоза). Прояви: безапетитие, гадене, оригване, подуване на корема, пристъпни болки (колики), газове и др. Диспепсия у децата има в кърмаческата и ранната възраст главно поради нарушен или неправилен хранителен режим, при чревни инфекции, пневмония, отит и др.; може да се развие токсична диспепсия (ентерална токсикоза) - често повръщане, диария, обезводняване, сърдечносъдови и нервно-психични нарушения, опасно за живота състояние. Диспепсия у новородените животни - главно поради липса или недостиг на коластра, прехранване или бързо поене с мляко, ниска хигиена и др.

 

Диспепсия означава разстроено, смутено храносмилане.Това е най-леката форма на храносмилателно разстройство. Обикновено се дължи на диетична грешка и засяга предимно кърмаческата възраст, най-вече децата на изкуствено и смесено хранене.

Проявите и започват обикновено няколко часа след хранителна грешка или най-късно на следващия ден. Клиниката се изразява със загуба на апетит, повръщане и последваща диария с дехидратация на организма, ако не се вземат съответни адекватни терапевтични мерки. Диаричният синдром продължава около 5-6 дни, рядко по-дълго. Изпражненията са обикновено воднисти, размесени с белезникави примеси на слуз, жълто-зеленикави на цвят.

Общото състояние на кърмачето е засегнато, детето е отпаднало и отпуснато. Намалява тургора на кожата, кривата на теглото в началото се задържа, а след това започва да спада. Температурата в началото не е повишена, като в последващите дни тя може да се повиши поради настъпилото  обезводняване на организма.

Протичането и изходът на обикновената диспепсия зависят от състоянието на кърмачето до момента на заболяването, начина на хранене и най-вече от адекватната и своевременна терапия. При неправилно или липсващо лечение същата може да премине в токсична диспепсия с последващи сериозни усложнения.

Лечението на диспепсията включва : идентифициране и отстраняване на диетичната грешка, провеждане на рехидратация и постепенно захранване на кърмачето. Диетичната грешка се овладява с водна пауза, която включва преминаване за период не по-малко от 12 часа на приемане на чай, физиологичен разтвор, 5% глюкозен разтвор,  оризова вода и морковена супа “Моро”. Оводняването трябва да става постепенно на кратки интервали и по малки количества течности особено и при придружаващо повръщане.  Когато  повръщането е упорито и не се овладява се преминава към венозна рехидратация. След овладяване на диспептичния синдром започва внимателно захранване с кърма или лечебни млека в малки количества на често.

Медикаментозното лечение при обикновената диспепсия не е наложително освен в случаите когато има значително обезводняване, водещо до кетоацидоза и опасност от сериозни усложнения.

За недопускане на подобни състояния при кърмачетата трябва да се извършва правилно съответно за възрастта им хранене, съобразено с индивидуалните анатомо-физиологични особености на кърмачето и под контрола на личния лекар.

 

Чревните заразни болести - дизентерия, салмонелоза, епидемичен хепатит, колиентерит, холера и други са широко разпространени заболявания, които се наричат още болести на лошата хигиена.
Причинителите им са разнообразни болестотворни микроорганизми, които се отличават със значителна устойчивост в околната среда - вода, почва, хранителни продукти.
Тези заболявания протичат с голямо разнообразие на клиничната картина, но най - характерните оплаквания са: чревното разстройство, повръщането и високата температура. При хепатит тип А, след тези общи симптоми се наблюдава: потъмняване на урината (цвят на тъмна бира), избледняване на изпражненията, пожълтяване на кожата и видимите лигавици.
Лекото начало бързо може да прерасне в тежко заболяване, а самолечението да доведе до по - късни усложнения, както и до разпространение на заразата. Източник на заразата са хората - болни и заразоносители, а за салмонелозите - и домашните животни, птици и гризачи. Те отделят заразата с изпражненията и урината.

Чревните заразни инфекции (дизентерия, хранителни токсикоинфекции, различните видове ентероколити и др.) не са невинни заболявания. Те могат да доведат до много сериозни последствия за здравето. Чревните заразни заболявания (инфекциозните диарии) най-често се причиняват от бактерии и по-рядко от вируси. Причинителите се съдържат главно в изпражненията, както на болните, така и на здравите заразоносители. От изпражненията заразата се разпространява в околната среда - замърсени ръце и предмети, плодове, зеленчуци и хранителни продукти - чрез които попада в човека (фекално-орален механизъм на предаване). Най-честите бактериални инфекции са:
1. Бактериална дизентерия (Шигелоза)
Дизентерията е остро инфекциозно заболяване, от което боледува само човекът. Причинява се от дизентерийните бактерии, които са обединени в род Шигела. Боледуват хора от всички възрасти, но най- засегнати са децата от 0 до 4 год. Източник на заразата е човекът – болен или здрав заразоносител. Най-често заразяването става по контактно - битов път, особено в семейна среда и в детски колективи. Инкубационният период е от няколко часа до седем, осем дни. Заболяването протича с гадене, отказ от храна, повръщания, които зачестяват, увеличава се броя на изхожданията до 10-15 за 24 часа. Температурата може да достигне до 39 градуса С. Чрез повърнатите материи и многократните изхождания се губят вода и соли, което води до дехидратация. При благоприятно протичане и навреме проведено лечение състоянието на пациента се подобрява. При тежко протичане възстановяването настъпва след15-20 дни.
2. Салмонелози
Салмонелозата е широко разпространено чревно заразно заболяване, което засяга както хора, така и животни. Причинителите (салмонели) са над 1000 вида. Широкото разпространение на салмонелите се улеснява от инфектираността на животни и хранителни продукти от животински произход (яйца, месо, риба, мляко и др), а също така и замърсяването на водните източници, плодовете, зеленчуците и др. Поради връзката на заразата с хранителния продукт, някои форми на Салмонелозите се наричат остри хранителни отравяния. Най-честата клинична форма е салмонелния гастроентерит, който протича тежко при кърмачета. Инкубационният период е кратък – 6 - 48 часа, но при някои форми може да продължи до 7 дни. Началото е остро, с повишена температура, болки в корема, чести повръщания и диарични изхождания. При тежките форми настъпват обезводнявания на организма, замъглено съзнание и възпаление на различни органи.
3. Ешерихиози (колиентерити)
Причинител на заболяването са ентеропатогенни бактерии - Ешерихия коли. Те предизвикват остри стомашно чревни заболявания, специфични за ранната детска възраст. Основен резервоар на инфекцията е човека. Механизма на предаване на заразата е фекално-орален. Колибактериите притежават голяма устойчивост във външната среда. Инкубационният период е от 1-21 дни. Повръщането, отказа от храна, изразеното неспокойствие са характерни прояви на заболяването.
Диарията се засилва към 10-15 изхождания дневно. Лечението е в болнична обстановка и е продължително, особено при тежките форми.
4. Ротавирусни гастроентерити.
Най-честите остри чревни инфекции в ранна детска възраст се причиняват от ратовируси. Източник на заразата е болен и здрав вирусоносител. Механизмът на заразяването е фекално-орален, а заразяването става чрез контаминирани хранителни продукти, ръце, вода и предмети от обкръжението на болните. Инкубационният период е до 4 дни. Заболяването протича с висока температура, неспокойствие, болки в коремчето, гадане, повръщане и диариен синдром.

СТОМАШНО - ЧРЕВНИТЕ ИНФЕКЦИИ ВЪЗНИКВАТ НАЙ-ЧЕСТО СЛЕД:

- консумация на хранителни продукти, заразени с чревни микроби от мухи, хлебарки или гризачи;
- контакт със здрави заразоносители;
- пиене на вода от съмнителни водоизточници;
- консумация на месо, яйца или мляко от болни животни и птици, непреминали достатъчна термична обработка (при салмонелозите);
- консумация на бързоразвалящи се храни, неправилно съхранявани (извън хладилник) и на такива с изтекъл срок на годност;
- консумация на не добре измити плодове и зеленчуци.
ЗА ДА СЕ ПРЕДПАЗИМ ОТ СТОМАШНО - ЧРЕВНИ ИНФЕКЦИИ Е НЕОБХОДИМО:

 

- Да се спазва строго режима на почистване и дезинфекция в обектите за производство и търговия с храни;
- Да се поддържа висока обществена и лична хигиена, особено от работещите в рискови за здравето обекти - хранителни, детски и здравни заведения;
- Да се измиват обилно с течаща вода плодовете и зеленчуците, предназначени за консумация в суров вид;
- Да се измиват ръцете със сапун преди приготвяне на храната, преди хранене и след ползване на тоалетна;
- Да се подлагат на добра термична обработка и съхраняват при хладилни условия хранителните продукти, особено тези от животински произход (месо, мляко, яйца);
- Да не се допуска размножаване на мухи и гризачи в домовете като се замрежват прозорците, затварят плътно съдовете за смет и редовно се извозват отпадъците;
- Да не се използват замърсени водоеми за спорт, риболов, къпане;
- Да не се пие вода от съмнителни водоизточници;
- Да не се употребяват консерви с “бомбаж” и храни с изтекъл срок на годност.

 
АКО СЕ РАЗБОЛЕЕМ да не забравяме, че самолечението може да ни навреди, поради което е необходимо незабавно да потърсим медицинска помощ.

Bookmark and Share