За майките – може да се разказва безкрайно – Есе

За майките може да се разказва безкрайно

За майките може да се разказва безкрайно. Майката не е просто  жената, която те е родила, но и човекът отделял от залъка си, за да те отгледа; възпитавал те и те е учил така, че да бъдеш достоен човек. За това и в сърцето на всеки важно място заема жената, дарила те с живот, рискувайки своя. И няма как да е иначе, защото какво друго освен обич, благодарност, признателност и уважение би могъл да изпитваш към жената, на която дължиш всичко?

Едва ли има човек, който да не говори с умиление и нескрита гордост за майка си и това е съвсем разбираемо. Мисълта за нея поражда красиви спомени, чувство на любов и признателност, кара те да се замислиш за чудото на живота, за усещането, че си жив и по вените ти тече от нейната кръв.

На първо място, това е жената, на която дължиш живота си. Щастието да вдишваш уханието на пролетните цветя, да гледаш опиянен залязващо слънце вечер, да обичаш и да бъдеш обичан, да съществуваш – това е радостта на живота. Животът, който ти е бил подарен от майката. Трудно е да си представим какво е коствало за майките ни нашето раждане. Каква цена са платили, от какво са се лешили и какво са спечелили, взимайки отговорното решение да отгледат дете. Можем само да предполгаме или да се опитаме да се поставим на тяхно място, но няма да бъде същото, защото само майката може да знае каква е отговорността да гледаш дете, трудностите, които трябва да преодоляваш, важните решения, които трябва да взимаш... Нашите майки са се отказали от свободата си и са поели тежкото бреме да ни отгледат с цената на всичко, за да живеем по-добър живот от техния, да не търпим лишенията, които те са търпели, да имаме по-добро образование от това, което те са получили.  за да почувстваш сладкото усещане, че в теб се заражда нов живот...А това е най-великото чудо на света – раждането.

Bookmark and Share