Интересното наследство на България – Есе

Интересното наследство на България

Когато разговарям с чужденци, често ми задават въпроса "Какво е най-характерно за България?". Винаги отговарям с българските бродерии, киселото мляко, ракията. Но всъщност смятам, че най-характерното нещо за България е трабантът.

Трабантът е кола, създадена в Източна Германия около 1950 г. С много обич българите понякога наричат тази кола "кошница", защото е изработена от същия материал, от който се правят и кошниците. Купето на трабанта е смесица от дърво, хартия и пластмаса.

Като цяло колата е лека, затова дори да се развали по пътя, винаги можем да я бутаме до дома. Само че на село винаги трябва да внимаваме за кози и свине. Животните обичат вкуса на трабанта и ако не сме предпазливи, те могат да изядат половин кола!

Преди години в България се внасяха само автомобили, произведени в Източна Европа. Сред тях трабантът беше най-евтин и така много хора се сдобиха с него.

Дори днес тази кола е изключително евтина. Може да се купи за около 100 щ. д.

Въпреки това на чужденците нямат достатъчно пари, за да си го позволят. В чужбина трабантът е истинска антика. Затова е и много скъп.

В никакъв случай не може да се каже, че е удобно да се возиш с него, но в България все още често може да се види по пътищата.

Вече 50 години трабантът е свързан с живота на българите. Дори носи характерните черти на българите. В сравнение с другите коли е по-скромен, но затова пък е изключително упорит.

Днес трабантът постепенно се превръща в едно особено интересно наследство на България. Съществуват и много вицове, свързани с тази кола и тук бих искала да ви разкажа един от тях.

Попитали един "А бе ти доволен ли си от своя трабант?".

Човекът отговорил: "Разбира се, много съм доволен. Само един проблем имам. Трабантът ми е жълт и като отворя прозореца, хората си пускат писмата вътре."

Bookmark and Share