Какъв е смисълът на моя живот? – Есе

Какъв е смисълът на моя живот? - Есе

Kакъв е смисълът на моя живот? Това е въпросът, който всеки човек си задава през различните периоди от своя живот, когато спира погледа си в миналото и усмисля постигнатото.

Аз не бих могъл да отговоря еднозначно какъв е смисълът на моя живот, тъй като в различните етапи от моето съществуване аз съм имал различни мечти, желания и цели, които са ми давали стимул да продължавам напред. Предполагам с всеки човек е така, защото всеки един от нас неизбежно променя идеалите си и начинът на мислене с течене на годините. Така например едно малко дете никога не си задава въпроси като “Защо живея?” или “Какво съм постигнал?”, но това не означава, че неговият живот е лишен от смисъл. След като порасне, започва да мисли за училище, какъв иска да стане, какво да работи и т.н. Появяват се първите цели, усмислящи битието му. По-късно, когато човек намери щастието на семейното огнище приоритет са семейството, децата. Те дават ново значение на живота – да си в помощ на децата си, да ги отгледаш, възпиташ, изучиш и.т. Мисълта ми е, че човек започва да търси своите стимули, своята цел в живота, която да го усмисля, чак когато се изгради като личност.

За мен смисълът на живота е все още неясно и абстрактно понятие, което се опитвам да разбера. Понякога забързан в ежедневието си, затрупан със задачи, не се замислял защо живея, просто продължавам да вървя напред към бъдещето. Това е също като дишането – човек просто го прави, без да се замисля. Колкото и глупаво да звучи, не мога да дам конкретен отговор на въпроса... За в момента желанието ми да завърша образованието си, да си намеря добре платена работа, която да ми харесва, да повиша стандарта на живота си ме кара да продължавам да се боря, да уча, да живея. Това са стимулите ми, които ме движат в този етап от житейският ми път. Това са нещата, които за в момента движат живота ми.

Живота на човек преминава през различни етапи, през редица трудности и моменти на щастие. Важното е никога да не губиш желанието си да постигнеш целите си, колкото и трудно да е това, защото именно те дават смисъл  на цялото ни житие!

Bookmark and Share