Как в Стара Загора летяха прасета

Как в Стара Загора летяха прасета

Торнадото или смерчът е опустошителен вятър със скорост до 500 км/ч, движещ се обикновено на изток, но сам определящ движението си. Той се появява на места, където студеният и едновременно с това влажен въздух се сблъсква с топъл и сух, в зоната на между завихрянето на въздушното течение и силната градушка. Когато се появи смерчът, небето става тъмнозелено, чува се нещо подобно на ръмжене, защото звукът е с голяма честотна амплитуда. Когато смерчът е ограничен, той се разпада на няколко по-малки вихрушки, които се усукват около себе си. Така центърът им може да премине над населено място, без да го разруши. Възможността колона завихрен въздух да се превърне в мощен смерч зависи от понижението и от налягането вътре - колкото повече падне налягането, толкова по-силна е мощта му.
Смерчовете не са редки явления в България, но обикновено силата им е малка и пораженията частични. През лятото на 1923 г. тогава 11-годишната Ванга попада в смерч и ослепява, след което става ясно, че тя има дар да предсказва и да контактува с душите на умрелите.
Само две седмици след разрушителното Чирпанско земетресение на 14 и 18 април 1928 г. в небето на Стара Загора става нещо необичайно. Градът е изнесен на временно направени бараки и палатки, хората се страхуват от нов трус. На 1 май 1928 г. денят е необичайно горещ и задушен. Следобед около 4 часа започва буря и откъм югоизточния квартал "Новий" се задава гигантска въртяща се фуния с диаметър 150-200 метра. Движейки се към центъра на града, тя издава шум, наподобяващ страшен рев, и издига във въздуха керемиди, покриви, кочини заедно с прасетата, засмуквайки ги към края си, който се губи в почернялото небе.
В издавания в Стара Загора вестник "Зора" от 8 май 1928 година се натъкваме на следното описание: "Градът ни бе изненадан от страшен циклон, който вся паника неописуема и остави след себе си небивали досега разрушения. Новопостроени бараки и палатки хвърчаха във въздуха, всички помислиха, че това е вулканично изригване."
Смерчът изкоренил вековни дървета, съборил къщи и джамии, вдигнал покриви. От земята била откъсната и отнесена временната барака на местния клон на БНБ. В суматохата банковите служители легнали на земята и затиснали доколкото могат с телата си оборотните 5 млн. лева.
Най-силните разрушения били в североизточния квартал "Полицейски". Там пострадали много къщи и една мелница в района на бахчите (зеленчуковите градини). След това смерчът продължил към бирената фабрика "Загорка". Това продължило 25 минути, докато стихията постепенно загубила силата си и стоварила на земята всмуканите от града отломки. Заралии видели нещо, което запомнили за цял живот - как от небето валят пари и хората се бият при опитите да ги ловят.
След седмица специална комисия публикувала доклада си за "циклона", както тогава го нарекли. Напълно били разрушени 32 къщи, а 50 станали необитаеми. За сравнение - Чирпанското земетресение срутило в Стара Загора напълно 8 и частично 230 сгради.
Риби падат от небето
По Черноморското крайбрежие смерчове са били наблюдавани в началото на миналия век. На 19 август 1904 г. в района на Варненския залив се появили два смерча. На 31 май срещу 1 юни 1906 година във Варна отново е наблюдаван смерч, който, преминавайки над Варненското езеро, заедно с водата засмуква и риба, която била разхвърляна на значителни разстояния на сушата. На 31 август 1894 г. към 15 ч над шуменското село Сливек започнал да вали дъжд като из ведро.
Изведнъж започнали да падат... риби, най-вече шарани. За 5-6 минути в селото паднали около 1500 кг риба. Някои от рибите били още живи. Вероятно силният североизточен вятър си направил "шега", вдигайки шараните и други видове риби от езерата и блатата.
Крава се рее във въздуха
А ето какво разказва бивш курсант от Школата за запасни офицери в Плевен: През 1989 бяхме на учение до Бохот. Ураганът мина на 100 метра от палатковия лагер. Виждахме го как се върти, страхотна гледка, тогава за първи път видях летяща крава. Добре, че мина в покрайнините на селото и разрушенията не бяха много, пък и той се движеше на ширина най-много 100 метра. На другия ден ни пратиха с БТР-и и танкове да разчистваме и да помогнем на хората да оправят разрушенията.
Смерчът, вилнял около 17 ч на 5 юни 1989 г. над с. Бохот, Плевенско, за около 5 минути е изминал разстояние от 4 км и е разрушил триетажни масивни постройки в центъра на селото. Напълно са били унищожени 144 къщи, а 186 са частично засегнати. Ивицата на пораженията била широка около 200 м, а на засмуканите части от сградите - около 50 м.
Витоша е посещавана често
Най-големи щети са нанесли смерчовете на Витоша през 1956 и 1987 г. На 14 юни 1956 г. между 16 и 17 ч над Витоша се е разразил смерч, който поломил дебели дървета в местността Ветровала на площ от няколко десетки хектара. Близо до хижа "Кумата" се е оформила ивица с ширина 300 м и дължина 1200 м.
На 22 май 2001 г. смерч оставил няколко къщи без покрив в софийското с. Железница, като преминал първо през Витоша от Черни връх и Резньовете , през резерват "Бистришко бранище". Повалени били 10 хектара смърчова гора в "Офелиите" и около 60 хектара в "Бистришко бранище" и била разрушена постройката при горна станция на лифта "Романски".

Bookmark and Share