Магнитотерапия

Магнитотерапия

Магнитите могат да успокоят болките в костите, да подобрят настроението и дори да намалят нивото на холестерола. Ако сложите магнит под възглавницата си нощем, той ще смекчи ударите на всекидневния стрес. Магнитотерапия се предлага в повечето санаториуми и курорти, както и в отделни лекарски кабинети. Предлагат се и различни магнитни колани и клипси, които помагат при главоболие или болки в кръста или при менструация.
Как всъщност действа магнитът?
С помощта на минимагнити се оформя слабо, но постоянно магнитно поле, което въздейства върху болките. Магнитизмът е природен феномен, обусловен от силата на земното притегляне. Дозировката обаче трябва да се съобрази със заболяването.
Ефектът е следният - всеки нервен импулс в нашето тяло се пренася посредством слаб ток, който клетките в човешкия организъм сами произвеждат. Всяка една клетка в тялото ни съдържа електро-поляризирани частици (йони), които взаимодействат с това. Когато тялото боледува, е възможно тези електрически токове да не текат правилно. Чрез пулсациите на магнитното поле има възможност да се коригират тези препятствия във вътрешността на клетките. Зареждането на тъканта се подобрява и тя може да се регенерира с помощта на действието на магнитното поле.
От 1978 г. Aмериканската администрация за храни и лекарства препоръчва електро-магнитни апарати, особено при счупвания на кости, както и за облекчение на различни болки.
Магнитотерапията нормализира действието на сърдечно-съдовата, психо-физическата и вестибуларната система. Благодарение на нея се активизира работата на кръвотворните органи. Този вид лечение влияе положително дори при онкологични заболявания, след приложена химиотерапия или при заболявания, които са следствие на радиация. Магнитът може да успокои още артритните кризи, болките в главата, както и да намали безпокойството и напрежението от работата и у дома. Магнитът стимулира и естественото произвеждане на мелатонин - хормона, който действа на имунната система. Много често след приложения курс се намалява метеозависимостта (чувствителност към промените на времето - б.р.). След омагнитяване питейната вода се превръща в биологичноактивна, която може да повлияе благотворно на репродуктивните органи.
Магнитотерапията е най-подходяща за кърмачета. Магнитното поле подобрява метаболизма на мозъка чрез активиране на оксидативните процеси, подобряване кръвотока му и стимулиране на неговото съзряване. Обикновено се прилагат 2-4 курса по 15-20 процедури през първата година от живота на детето.

Bookmark and Share