Село Люляк, oбщина Стара Загора

Село Люляк, oбщина Стара Загора

Според историческите извори Люляк е сравнително ново селище. Основали го преди около 300 години българи от няколко съседни турски махали и преселници от Балкана. До началото на 50-те години то носи името Нова махала. При създаването на окръзите и околиите се оказало, че в Старозагорско има няколко селища с такова име. След бурно общоселско събрание хората приели единодушно предложението на най-издигнатия си земляк, поета и драматург Христо Кацаров, да го нарекат Люляк. "Няма друго село в България с цяла люлякова горичка", аргументирал се той. Емблематичните му стихосбирки "Сърце под ямурлука" и "Сто работни вола" нареждат Христо Кацаров сред най-възторжените певци на българското село.
Днес освен люляковата горичка в местността Големия чукар във всяка къща има поне няколко храста от красивото цвете. "През целия май селото ухае на люляк", казват не без гордост местните хора.

Деветдесет баби и дядовци преживяват старините си в това китно селце, кацнало на припек на един южен склон на Средна гора.

Бай Георги Колев близо 10 години  е бил кмет на Люляк Освен управник, той цял живот е бил и възпитател на младите - има над 20 години учителски стаж. Съпругата му Господинка Колева е посветила целия си живот на една професия – учителството.

В началото на пролетта и в малкото старозагорско селце, оказва се, съвсем ни им е чужда голямата тема за европейското бъдеще на България. "Има хора, които карат месеца само на вересия, от пенсия до пенсия", обобщава хала на старците магазинерката Руска Велева. Тя признава, че сумите в тетрадката й за дълговете понякога стигали до 300-400 лв. месечно.

За много от хората в Люляк възраждането на китното селце е в селския туризъм. Вече са се появили и първите пионери. Елена Ганева и нейният син са превърнали старата родова къща в истинско бижу в стила на възрожденската ни архитектура. Имали хотелче по Черноморието и засега чужди туристи се отбивали само на отиване и връщане от морето. Точно срещу тях друг стопанин също стяга кипра къща. Облицовал е с ефектен камък дори плевнята. В селото се говори, че англичани вече на няколко пъти идвали да оглеждат имоти в Люляк. Хората от селото обаче се въздържали да продават евтино."Не знам дали чакат европейските цени, но от 5-6 лв за кв. м преди 2-3 г. сега нашенци искат вече по 50 евро на квадрат", обобщава надеждите им в цифри кметът на селото Иван Гайдаров.

Bookmark and Share