С какво се различава HDTV

С какво се различава HDTV

С какво се различава HDTV?

Обикновенният NTSC (Национален Телевизионен Комитет по Стандартизация) аналогов ТВ екран в Съединените щати има развивка от 525 реда, 480 от които са реално видими. Обикновените телевизори имат ефиктивна резолюция от около 210,000 пиксела. В цифровите ТВ форматите с най-висока резолюция, всеки кадър съдържа около 2 милиона пиксела. Това означава около 10 пъти повече детайли в картината на HDTV екрана!

DTV може да има пропорции 4:3 или 16:9.

Обикновено телевизията излъчва 35мм филм (или е записан директно-към-видео чрез NTSC oборудване). В зависимост от филма, предавателя го конвертира в аналогов ТВ сигнал за излъчване. Стандартния 35мм филм има пропорции 1.37:1, което означава, че е 1.37 пъти по широк, отколкото висок. Конвенционалните ТВ екрани имат съотношение широчина/височина 4:3 (1.33:1), така, че преобразуването е лесно.

За да се сработят с новия HDTV стандарт, излъчвателите се нуждаят от ново оборудване като камери, отдалечени предавателни единици, контролни зали, кабели, озвучителна техника. Това е така, защото цифровата телевизия има:

  • По-широки изображения
  • Много по-детаелна картина
  • 5.1 канален звук със CD качество и Dolby Digital (AC-3) обемен звук
  • Има възможност за директо излъчване до телевизор или компютър също като сваляне от интернет (HDTV излъчването е базирано на 19.3Мbps цифров канал за данни)
  • Съотношение на картината (ширина към височина) на цифровата телевизия 16:9 (1.78:1), което близо до използването съотношение в кино филмите, обикновено 1.85:1 или 2.35:1.Текущите предаватели трябва да панорамират картината (да изрежат от филма, така че да се намали съотношението на картината до 4:3, елиминирайки части от всеки един кадър в процеса на илзъчване) или да я мащабират (в такъв случай размера на картината се намаля и се появяват черни хоризонтални линии в горната и долната част на екрана). При екран с размери 19:9 панорамирането и мащабирането на картината не отнемат чак толкова голяма част от екрана ви.

 

Kaкво трябва да купя?

Aко живеете в район с активна HDTV предавателна станция, това показва, че трябва си купите комплект за цифрова телевизия и да се насладите на бенифиста на HDTV стандарта. Може да приемате HDTV програми чрез антена или чрез HDTV кабел или сателитна антена, от вашият кабелен или сателитен оператор.

Комплектът на Sony SAT-HD300 може да приема HDTV програми също толкова добре, колкото и HD сателитни телевизии.

В моментя няма много ТВ предаватели, излъчващи HDTV програми. Евентуално, вашата текуща техника за аналогова телевизия ще трябва да бъде замена или ще се наложи да купите комплект за конвертиране на цифров сигнал.

Днес HDTV наборите идват в няколко различни форми. Вижте как Домашното Кино Работи и нашите съвети за закупуване на ТВ за пълно описание на достъпните HDTV области.

Уверете се, че телевизора, който купувате има входящи жакове които съответстват на VCR, кабелната кутия, DVD плейъра и видео играта (конзолата), които имете. През годините може да ви се наложи да прескачате между цифров/аналогов сигнал, например за да гледате аналогов VCR на вашият цифров телевизор. За сега няма стандарти какви жакове за връзка да има на гърба на телевизора. Трябва да погледнете за комбиниран, S-видео и компонент видео, тъй като това е необходимия минимум от аналогови жакове, за да може да използвате стара аналогова техника с новия цифров ТВ приемник.

Много ранното закупуване на техниката ще ви накара да се върнете обратно към традиционната външна UHF антена за да приемате на HDTV сигнал по въздуха (OTA over-the-air). HDTV предавателната система е на 8 нива VSB (vestigial sideband) технология, която използва UHF канали. Настройката на ротора на вашата антена за приемане на HDTV сигнали ще бъде лесна за промяна. Или имате картина или не – не може да имете изображение със снеговалеж при използване на цифрова телевизия. Не може да има и места с поява на линии.

Най-евтиния вариант за гледане на HDTV  е да закупите HDTV конвертор за сегашният си аналогов телевизор. Както и да е, HDTV телевизията няма да изглежда по-добре от DVD филм, пуснат на вашият аналогов телевизор – няма да използвате реалната резолюция и формат на истинската HDTV телевизия.

Преминаването към цифрова телевизия ще бъде процес на няколко години. Напримерповечето мрежи трябва да изберат каква резолюция ще използват. Няма FCC решение каква резолюция да следват  ТВ мрежите. Ние сме сведетели на обединяването на три огромни индустрии: персоналните компютри, развлекателният бизнес и потребителите на електроника. Много компании имате покритие, което защитават и много пари ще бъдат изхарчени за преобразуването. Това означава, че процеса ще бъде жалвен и на моменти неудобен. Както и да е, крайната цел е важна – видимо по-добра картина и на вашият телевизор, и на вашият компютър!

Bookmark and Share