Защо е златно времето на младостта? – Есе

Защо е златно времето на младостта?

За човешкия живот казват, че протича така, както годишните времена. В такъв случай младостта би била пролетта: свежа, чиста, непринудена, свободолюбива, изпълнена с енергия за живот, дори малко луда и безумна. ТЯ ни дава уникалния шанс да опитаме от всичко и да открием себе си, да грешим и да се учим от грешките си, да правим глупости и да имаме време да ги поправим. За това трябва да ценим и използваме максимално добре златното време на младостта, което никога няма да се повтори, а това го прави още по-ценно.

Тайната на уникалността на младостта може би не се крие във възможностите, които ни дава, а в увереността, че можем да постигнем всичко и да правим всичко. Младите хора по дефиниция са много енергични, амбициозни, силно мотивирани да преодоляват препятствията, които съдбата им поставя на пътя към успеха, защото вярват, че могат да се справят с всяка една трудност. Застанали в началото на житейския си път, отправили поглед към хоризонтите на бъдещето, младежите не искат да се наслаждават на пътуването наречено живот, а го приемат като маратон и стремглаво се впускат напред, в преследване на мечтите си. А те са бляскави, големи, луди.  Ограничения не съществуват, тъй като за разлика от възрастните те не са изгубили нито оптимизма, нито вярата в собствените сили и възможности, а също така не са обременени от техните проблеми. Младостта те кара да си мислиш, че постигането на целите ти, колкото и невероятни да са те, не е нито трудно, нито невъзможно, напротив – дори лесно, стига да вложиш много труд и енергия, а това младите хора могат най-добре. Те се раздават на сто процента, когато са сигурни, че ще успеят, а те са повече от убедени в това. И дори да се намери камъче да преобърне колата, не минава много време за да го преодолеят, тъй като голяма воля и черпят сили,  от неизчерпаемият извор на младостта.

Времето на младостта е златно, не само защото ни дарява хиляди, неповторими възможности и шанса да сбъднем мечтите си, но и защото може би това е периода, през който се чувстваме и сме най-свободни. Нямаме проблемите на възрастните, техните ангажименти и притеснения. Младите, за разлика от старите,  не се водят от предразсъдъци и стереотипи, а се доверяват единствено на личната си преценка. Те са свободомислещи и независими, със съзнание, отворено за новите неща. Младостта е символ на бунтарството. Младите жадуват час по-скоро да бъде самостоятелни, да упражняват дадената им свободата да взимат решения сами, те не те търпят окови, не желаят да бъдат поучавани и направлявани от нечий друг дори ако да знаят, че грешат. Няма ограничения, няма непреодолими пречки, които да спрат младежите да последват мечтите си. Младежите се подчиняват единствено на принципите и законите, които сами са създали.

Bookmark and Share