Windows 2003 ръководство

Windows 2003 ръководство

Windows 2003 съществува в 3 разновидности – Standart, Web и Еnterprise. Предназначен е за използване като сървърна операционна система, но ако се конфигурира правилно може да се използва с успех и като работна станция. Системните изисквания са като на XP, интерфейсът – също, но погледнато от страна на възможноси, административни инструменти, контролен панел, сигурност и услуги се различава драстично. По голямата част от софтуер за Windows 2000/XP се стартира безпроблемно и под Windows 2003. Драйвъри за повечето компоненти не липсват, т.е. няма да ви се налага да се мъчите с „пренагаждане” на драйвъри за други версии на Windows.

Настоящето ръководство дава указания на достъпен език, които ще ви помогнат да превърнете вашият Windows 2003 в стабилна и функционална работна станция.

Post-Setup

Първото нещо, което трябва да направите след инсталирането на Windows 2003 е да изключите прозореца Manage Your Server, който се появява при стартиране на системата. За да забраните появата му просто поставете отметка на "Don't display this page at logon".

Ако по-късно ви се наложи да отворите прозореца може да го направите от Control Panel -> Administrative Tools -> Manage Your Server.

 

Създаване на нов акаунт

В Windows 2003 няма Welcome екран, за това и при първото стартиране не се изисква от вас да създадете нов потребител. Но не се тревожете, всичко е обяснено по-долу, благодарение на Donald Morris.

Идете на Start -> Run и напишете rundll32 netplwiz.dll,UsersRunDll и натиснете Enter. Ще се отвори прозореца User Accounts. Щракнете на Add и попълнете необходимите полета (User name, Full name, и Description). Кликнете Next и попълнете и двете полета с желаната парола. Щракнете Next и в следващата страница от Wizard-a изберете Other -> Administrators. Потвърдете с Finish.

Aко желаете повече настройки и възможности, напишете в Start -> Run lusrmgr.msc.

След като вече сте създали потребителски акаунт, сигурно ще желаете да влизате автоматично в него при стартиране на системата. Ако не желаете да правите това, прескочете следващата стъпка от инструкциите.

Маркирайте вашият акаунт, в който искате да влизате автоматично и отмаркирайте Users must enter a user name and password to use this computer. Натиснете Apply. Aко сте направили всичко правилно, ще ви се появи нов прозорец, в който да потвърдите името и паролата си.

 

Изключване на Internet Explorer Enhanced Security

Стандартно Windows 2003 се инсталира с Internet Explorer, настроен на максимално ниво на сигурност, което пречи да браузвате сайтове нормално.

За да изключите Internet Explorer's Enhanced Security Configuration, трябва да отворите Control Panel -> Add or Remove Programs -> Add/Remove Windows Components. Скролвате списъка програми и намирате Internet Explorer Enhanced Security Configuration. Маркирате го и щраквате на Details, отмаркирате и двете кутийки и кликвате ОК и ОК. Това е

При стартиране на IE ще ви зареди като начална страница съобщение, гласящо, че Internet Explorer Enhanced Security Configuration е изключен. Но не се безпокойте! Няма никакъв проблем да смените домашната страница с друга от Tools -> Internet Options -> Home page.

Инсталиране на Sun Java VM

Windows 2003 се инсталира без MS Java VM, подобно на XP.

Ако желаете да инсталирате последната версия на MS Java VM, кликнете http://www.filemirrors.com/search.src?file=msjavx86.exe

Ако желаете да инсталирате последната версия на Sun Java VM, щракнете http://java.sun.com/getjava/manual.html

Изключване на Shutdown Event Tracker

Shutdown Event Tracker е услуга, която записва в лог файл кога и защо е рестартирана или спряна машината. Все пак Windows 2003 е сървърна операционна система и спирането и се счита за необичайно събитие, което трябва да бъде отбелязано. Когато обаче използвате компютъра си за работна станция е доста неприятно всеки път като спирате/рестартирате машината да въвеждате причина за това. За да избегнете това ще трябва да изключите услугата Shutdown Event Tracker. Първо трябва да отворите Group Policy Object Editor като отидете на Start -> Run, напишете gpedit.msc и натиснете Enter. Ще ви се отвори прозорец като този, показан в дясно. Идете на Computer Configuration -> Administrative Templates -> System  и щракнете 2 пъти на Display Shutdown Event Tracker (в дясната част на прозореца). Сега ще се отвори нов прозорец, в който трябва да поставите отметка на Disabled и да потвърдите с ОК.

Това е!

Вече имате система готова за браузване в Интернет и изключен Shutdown Event Tracker.

Включване на хардуерната и DirectX акселерация

С цел спестяване на ресурси, по подразбиране хардуерната и DirectX акселерация са изключени. Това би ви попречило да гледате нормално филм и да игарете игри, например.

Включването на хардуерната видео акслерация става по следният начин: щраквате с дясно копче на мишката на произволно място по работния плот. Избирате Properties -> Settings -> Advanced и отивате на таба Тroubleshoot. Сега преместете плъзгача до край, на Full, и потвърдете с ОК.

Напишете dxdiag в Start -> Run за да включите и DirectX акселерацията. Идете на таба Display и маркирайте и трите отметки - DirectDraw, Direct3D и AGP Texture Acceleration.

Звук

Windows 2003 Server се инсталира с изключена по подразбиране услуга Windows Audio Service, т.е. няма звук.

Идете на Start -> Run -> напишете Services.msc и натиснете Enter. Ще се появи прозореца със списъка на услигите (services). Потърсете  "Windows Audio" и кликнете 2 пъти върху него. В новопоявилият се прозорец променете Startup Type на Аutomatic и натиснете Apply -> Start -> OK.

Сега отново трябва да се върнем в DirectX Diagnostics за да включим звуковата акслерация. Щраквате на Start -> Run, пишете dxdiag в поленцето и натискате Enter. Toзи път трябва да отидете на таба „Sound” и да преместете плъзгача "Hardware Sound Acceleration Level" на Full Acceleration.

Честито! Вече имате и звук! Изтеглете вашето копие на Winamp и се насладете на любимата си музика!

Ако имате звукова карта Soind Blaster Live!, изтеглете си драйвърите  LiveDrvUni-Pack за Win2K/XP от 10 Maрт 2003г. Те са напълно съвместими с Windows 2003 и се инсталират безпроблемно!

Използване на тeми

Windows 2003 има интегрирана поддръжка на теми, също както при XP. По подразбиране обаче услугатa themes е изключена. За да включите поддръжката на теми, тябва да отворитe Start -> Run -> и да напишете Services.msc. Ще се отвори прозорец със списък на всички услуги (services). Намираме услугата themes, щракваме два пъти на нея и в новопоявилият се прозорец избираме Startup type: Automatic. Сега вече може да използваме темaтa Luna (Стандартната XP тема). Aко желаете да използвате и други теми, които не носят цифровия печат на Microsoft, трябва да пачнете файла uxtheme.dll. В случай, че нямате намерение да използвате други теми освен стандартната, може да прескочите следващата стъпка.

 

Вече разбрахте, че за да ползвате други теми, без цифровият печат на Microsoft, трябва да пачнете един dll файл във вашият Windows Server. Въпросният патч, дело на xBetas, може да изтеглите от http://www.msfn.org/modules.php?modid=2&action=download&id=78

Всичко което трябва да направите е да стартирате патча, да натиснете бутона Patch и да рестартирате. Ако ви се появи съобщение от Windows File Protection, игнорирайте го!!! В противен случай пачнатия файл ще бъде заменен с оригинала и реално полза от цялата процедура няма!

След като сме пачнали успешно uxtheme.dll можем да теглим визуални стилове и теми на воля от www.deviantart.com или www.themexp.com, например. Като си изтеглите тема, просто разархивирате архива в C:\WINDOWS\Resources\Themes и си избирате темата по обикновенния начин – дясно копче на десктопа -> Properties -> Apearance.

Включване на други услуги

 1. Включване на услугата за запис на дискове (IMAPI CD-Burning)
 2. Включване на услугата Windows Image Acquisition (за Web камери, Скенери и т.н.)

Ако искате да използвате интегрираният в Windows софтуер за запис на CD, моля следвайте следните няколко стъпки.

Идете на Start -> Run -> и напишете в поленцето Services.msc. Натиснете Enter. В прозореца, който ще ви се отвори, потърсете "IMAPI CD-Burning COM Service". Щракнете 2 пъти върху него. Ще се появи нов прозорец, в който трябва да промените Startup type на Automatic. Потвърдете с ОК. Това е!

Ако имате цифров фотоапарат, web камера или скенер, следвайте инструкциите по долу.

Идете на Run -> и напишете Services.msc, след което натиснете Enter. В прозореца, който ще ви се отвори, потърсете "Windows Image Acquisition (WIA) " и щракнете 2 пъти върху него. Променете Startup Type на Automatic и потвърдете с ОК.

 

 

 

Разширена конфигурация

 

Отворете Control Panel -> System -> Advanced -> Performance Settings -> Advanced. Променете Processor scheduling и Memory usage на Programs. Потвърдетре с ОК.

По желание може да изключите и съобщаването за грешки (Еrror Reporting). Това става от бутона Error Reporting, в долната част на същият прозорец. Маркирайте Disable Error Reporting и But, notify me when critical errors occur. Taка ще бъдете уведомявани при грешка, но няма да ви се предлага пращане на репорт до Microsoft.

 

 

Инсталиране на DirectX

 

В случай, че използвате по-стара версия на Windows 2003, може да ви се наложи да инсталирате отделно DirectX 9.0c. Но ако имате Windows 2003 SP1 например, то може да пропуснете тази стъпка, защото DirectX 9.0c е интегриран и се инсталира заедно с операционната система.

DirectX може да изтеглите от http://download.microsoft.com/download/6/d/b/6db7f1aa-6e27-44c8-9790-9d3813687f52/dxsdk_jun2005.exe

Инсталирането протича по същият начин, както при всяка друга версия на Windows. Не забравяйте да активирате DirectX и видео акселерация преди инсталирането!

 

 

 

SystemRestore (Възстановяване на системата)

 

Това е eдна от най-желаните функции в Windows. За да инсталирате System Restore на Windows 2003 трябва да разполагате с инсталационно CD на Windows XP, тъй като там се намират всички необходими файлове.

 

Преди да престъпите към инсталиране, трябва да знаете, че няма още информация какви евентуални проблеми бихте имали! Все още качването на System Restore от Windows XP на 2003 се тества!

 

Инсталирането е лесно, стига да спазвате дадените инструкции по-долу. Първо обаче, трябва да изтеглите http://www.msfn.org/modules.php?modid=2&action=show&id=105

 1. 1.    Разархивирайте файла в избрана папка. Ще видите 2 основни файла - AddSystemRestoreEntries.reg и sr.inf.
 2. 2.    Щракнете 2 пъти на AddSystemRestoreEntries.reg и отговорете с ОК на съобщението, което ще се пови.
 3. Вкарайте вашето Windows XP инсталационно CD
 4. 4.    Щракнете с дясно копче на мишката върху файла sr.inf и изберете Install.
 5. 5.    Aко ви се появи диалогов прозорец, посочете папката /i386 във вашето инсталационно XP CD.
 6. 6.    Рестартирайте!

Специални благодарности на Gosh за отличният hack!

Ето и няколко screenshot-a от System Restore в Windows 2003:

 

Допълнителни настройки

 

Folder Options

 

По подразбиране Windows Explorer-a в Windows 2003 показва всички скрити и системни файлове. Това би ви попречило на нормалната работа, за това е добре да изключим тази опция. За целта трябва да  идете на Tools -> Folder Options -> таба View и да изберете Do not show hidden files and folders. Потвърджавате с  OK.

 

 

 

 

 

 

Windows Media Player 9

 

Windows Media Player се инсталира по подразбиране. За да го активирате, просто идете на Start -> Programs -> Accessories -> Entertainment -> Windows Media Player и направете нужните настройки.
Aко искате лента с инструменти на Windows Media Player в task bar-a, щракнете с дясно копче върху него и изберете Taskbar -> Toolbars -> Windows Media Player.

 

Известни антивирусни програми, работещи под Windows 2003

 

AVG Pro
Eset NOD32
eTrust AntiVirus 7 и на горе
F-Secure Anti-Virus for Servers 5.41 и на горе
PC-Cillin 2003 (Вземете patched PCC.msi oт http://www.msfn.org/modules.php?modid=2&action=show&id=87

и прочетете това http://win2k3.msfn.org/PC_Cillin_ReadMe.txt )
PC-Cillin 2002 (Вземете patched PCC.msi от http://www.msfn.org/modules.php?modid=2&action=show&id=88 и прочетете това http://win2k3.msfn.org/PC_Cillin_ReadMe.txt )
Sophos Antivirus
Symantec Norton Antivirus Corporate 7.6 и на горе
Symantec Norton Antivirus Corporate 8.x (НЕ Home версията на Norton Antivirus 2002/2003)

 

Известни защитни стени, работещи под Windows 2003

 

Norton Personal Firewall 2003
Sygate Personal Firewall v5.0 Build 1175
Tiny Personal Firewall 4.0
ZoneAlarm v3.7.159

Agnitum Outpost Pro Firewall 3.0 и на горе

 

 

 

Инсталиране на игрите от WindowsXPна Windows 2003

 

Може би ви е мъчно за игрите, които вървят с XP? Няма проблеми да играете любимите си игри и под Windows 2003, просто следвайте инструкциите по-долу!

 

 1. Изтеглете XP Games от http://www.msfn.org/modules.php?modid=2&action=download&id=80 и разархивирайте архива в избрана папка.
 2. Копирайте всички DLL файлове в C:\Windows\System32\Setup\
 3. Копирайте всички INF файлове в C:\Windows\Inf\
 4. Отворете с Notepad файла C:\Windows\Inf\sysoc.inf . Добавете тези няколко реда и съхранете:

 

Games=ocgen2.dll,OcEntry,games.inf,,7
Pinball=ocgen2.dll,OcEntry,pinball.inf,,7
ZoneGames=zoneoc.dll,ZoneSetupProc,igames.inf,,7

 

Сега вкарайте инсталационният диск на Windows 2003  и отидете на Start -> Control Panel -> Add or Remove Programs -> Add/Remove Windows Components -> щракнете 2 пъти на Accessories and Utilities. Поставете отметка на Games и натиснете ОК.

Когато ви се появи съобщение, искащо Unknown диск, поставете инсталационният диск на XP. Винаги посочвайте папката /i386, намираща се в диска, за да сте сигурни, че инсталатора ще намери точните файлове със сигурност!

Това е всичко! Сега може да стартирате любимите си игри от Start -> Programs -> Games!

 

 

 

Използване на теми и за прозорците Startup и Shutdown Windows

 

Сигурно сте забелязали, че прозорците на Startup и Shutdown Windows си остават с класически изглед, въпреки че използвате тема Luna, примерно. Това лесно може да се промени.

 

Стартирайте Registry Editor като отворите Start -> Run -> и напишете regedit.  Потвърждавате с ОК.   Отивате на HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\ThemeManager. Щраквате с дясно копче на папката ThemeManager и избирате Export. Съхранявате reg файла в избрана от вас папка, след което го отваряте с Notepad.

Заменяте

HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\ThemeManager

 

С

 

HKEY_USERS\.DEFAULT\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\ThemeManager

 

Съхранявате файла и щраквате 2 пъти върху него. Отговаряте на съобщението, което ще излезе, с ОК. Рестартирайте, за да видите промяната!

 

 

Изключване на CTRL+ALT+DEL Prompt

 

 

По подразбиране в Windows 2003 Cntrl + Alt + Del отваря прозореца Windows Security, предлагащ заключване на компютъра, рестарт, смяна на потребител и т.н. Прозореца се отваря и ако използвате защитен с парола screensaver. В следващите няколко реда е обяснено как се изключва.

Отивате на Control Panel -> Administrative Tools -> Local Security Policy. След това отваряте Local Policies -> Security Options. В дясната част на прозореца намирате Interactive logon: Do not require CTRL+ALT+DEL, щраквате 2 пъти върху него и избирате Enabled.

 

 

Скрити настройки (Tweaks)

 

TweakUIза WindowsXPи 2003 Server

 

Този инструмент ви дава достъп до скрити системни настройки (потребителски интерфейс, Explorer, мишка, taskbar и др). Версия 2.10 поддържа и Windows 2003, като има добавени допълнителни опции.

 

Download oт http://download.microsoft.com/download/f/c/a/fca6767b-9ed9-45a6-b352-839afb2a2679/TweakUiPowertoySetup.exe

 

 

Oтвори Command Promtтук

 

Aко искате да добавите ред в контекстното меню на Еxplorer-a, който да служи за отваряне на Command Prompt в избрана папка, изтеглете си това -> http://www.msfn.org/modules.php?modid=2&action=show&id=85

 

 

Xteq X-Setup

 

Xteq X-Setup е щипач за Windows, който ви осигурява достъп до скритите настройки на вашата система, като бързо и лесно нанася промените в регистъра. Повече за възможностите на програмата четете http://www.xteq.com/products/xset/features.html

 

Download http://www.xteq.com/products/xset/index.html

 

Добавяне на иконка на TweakUIв контролния панел

Това е хак за регистъра, който добавя иконка на TweakUI в контролния панел. Уверете се, че вече имате инсталиран TweakUI и файлът tweakui.exe се намира в C:\Windows\System32\.

Благодарности на Vadim Y. за предоставеният registry hack!

 

Download от http://www.msfn.org/modules.php?modid=2&action=show&id=83

 

 

Добавяне на иконка за UserAccountsв контролния панел

 

Вместо да стартирате User Accounts чрез Start -> Run -> rundll32 netplwiz.dll,UsersRunDll или control userpasswords2 може просто да добавите иконка в контролния панел. Свалете reg файла и го стартирайте!

 

Download от http://www.msfn.org/modules.php?modid=2&action=show&id=84

 


Проблем с MenuShowDelay

 

Понякога при Windows 2003 се проявява следният бъг – при отваряне на суб меню от контекстното меню се получава засичане и/или забавяне. Примерно когато отваряте субменюто Send To. Toва се получава, когато е зададено време за показване на менюто „0”. Проблема лесно може да бъде решен със стартиране на reg файл.

 

Download от http://www.msfn.org/modules.php?modid=2&action=show&id=86

 

Bookmark and Share